ZİMMET SUÇU

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 247.maddesinde Zimmet suçu; dördüncü kısım Millete ve Devlete karşı suçlar ve son hükümler başlığı altında, birinci bölüm olarak Kamu İdaresi’nin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zimmet suçu; Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde, verilecek ceza 1/2 oranında artırılır. Zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra, iade edilmek üzere işlenmesi halinde, verilecek ceza 1/2 oranına kadar indirilebilir hükmü mevcuttur.

Zimmet suçunda;5237 sayılı Türk Ceza Kanunumuz etkin pişmanlık hükmünü ayrı madde olarak düzenlemiştir. Soruşturma başlamadan önce, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın 2/3’i indirilir. Kovuşturma başlamadan önce, gönüllü olarak, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın ½’si indirilir. Etkin pişmanlığın hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın 1/3’ü indirilir.

Zimmet suçunda daha az cezayı gerektiren hal olarak karşımıza çıkan madde ayrıca hüküm altına alınmıştır. Zimmet suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza 1/3’den ½’ye indirilir.

Ahmet Mutlu Hukuk Bürosu ® olarak, bu ve buna benzer Ceza Davalarında; Şüpheli/Sanık Müdafiliği ve mağdur-Müşteki Vekilliği tüm aşamalarda hizmet vermektedir.