BİLİŞİM SUÇLARI

Bilişim Hukuku, iletişim bilgi ve belgelerin ekonomik ortamlarda paylaşımına ilişkin hukuki düzenlemeler ile bu ortamda meydana gelen hukuka aykırı fiillere ilişkin yaptırımları içeren mevzuatın oluşturduğu hukuk alanına verilen isimdir. Bilişim suçu ise, bilişim alanında olan ve kanunumuzun suç olarak gördüğü eylem ve davranışlardır.

Ülkemizde bilişim mevzuatımızın sınıflandırılması şu şekildedir.

Bilişim alanının belirlenmesine yönelik düzenlemeler;

  • 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu,
  • 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu,
  • 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu,

Bilişim alanında Kamu hukuku düzenlemeleri olarak;

  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
  • Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi,
  • 5651 sayılı İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında Kanun,

5237 sayılı Türk Ceza Kanununda Bilişim suçları; dar anlamda (gerçek bilişim suçları-doğrudan) ve geniş anlamda (dolaylı) olmak üzere ikiye ayrılır.

A)- DAR ANLAMDA (GERÇEK) BİLİŞİM SUÇLARI:

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 243.maddesi; bilişim sistemine girme,

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 244.maddesi; sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme,

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 245.maddesi; banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması,

B)- GENİŞ ANLAMDA BİLİŞİM SUÇLARI:

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 142/2 nitelikli hırsızlık,

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 158/1-f nitelikli dolandırıcılık,

5237 sayılı Türk Ceza Kanunumuzda bilişim suçları hükümleri her madde de ayrı ayrı belirlenmiştir.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 124 hürriyete karşı suçlar başlığı altında haberleşmenin engellenmesi hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 125 şerefe karşı suçlar başlığı altında hakaret hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 132 özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar başlığı altında haberleşmenin gizliliğini ihlal etme hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 133 kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 134 özel hayatın gizliliğini ihlal etme hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 135 kişisel verilerin kaydedilmesi hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 136 verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele

geçirme hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 137 nitelikli haller hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 138 verileri yok etmeme hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 140 tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 142/2-e malvarlığına karşı suçlar başlığı altında nitelikli hırsızlık hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 158/1-f malvarlığına karşı suçlar başlığı altında nitelikli dolandırıcılık hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 226 genel ahlaka karşı suçlar başlığı altında müstehcenlik hükmü mevcuttur.

Bilişim suçlarında karşımıza en çok çıkan yargılama konusu teşkil eden suçlar;

BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU:

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 243.maddesinde;bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir madde hükmü mevcuttur. Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü mevcuttur.

SİSTEMİ ENGELLEME, BOZMA, VERİLERİ YOK ETME VEYA DEĞİŞTİRME SUÇU:

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 244.maddesinde;bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü mevcuttur. Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü mevcuttur. Ayrıca bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Yukarıda açıklamış olduğum, fıkrada tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur hükmü mevcuttur.

BANKA VEYA KREDİ KARTLARI’NIN KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇU:

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 245.maddesinde,başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibi’nin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişi’nin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır hükmü mevcuttur. Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır hükmü mevcuttur. Ayrıca; Birinci fıkrada yer alan suçun;

a)-Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b)-Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,

c)-Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.

YASAK CİHAZ VE PROGRAMLAR SUÇU:

 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 245/a.maddesinde;bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu Bölümde yer alan suçlar ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır hükmü mevcuttur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 246.maddesinde tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri; bu bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Ahmet Mutlu Hukuk Bürosu ® olarak, bu ve buna benzer Ceza Davalarında; Şüpheli/Sanık Müdafiliği ve mağdur-Müşteki Vekilliği tüm aşamalarda hizmet vermektedir.