SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇU VE CEZASI NEDİR
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 220.maddesinde,Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler,örgütün yapısı,sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde,dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Ancak,örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar,iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Örgütün silahlı olması halinde,yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.
Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.Örgüt yöneticileri,örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.
Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi,ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır.Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır.
Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte,örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi,örgüt üyesi olarak cezalandırılır.Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek ceza,yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir.
Örgütün cebir,şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi,bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇUNDA ETKİN PİŞMANLIK NEDİR:
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 221.maddesinde,Etkin pişmanlık,suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce,örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.
Örgüt üyesinin,örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin,gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde,hakkında cezaya hükmolunmaz.
Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde,hakkında cezaya hükmolunmaz.
Suç işlemek amacıyla örgüt kuran,yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin,gönüllü olarak teslim olup,örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde,hakkında örgüt kurmak,yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.Kişi hakkında,bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.
Ahmet Mutlu Hukuk Bürosu ® olarak, bu ve buna benzer Ceza Davalarında; Şüpheli/Sanık Müdafiliği ve mağdur-Müşteki Vekilliği tüm aşamalarda hizmet vermektedir.